Revalidatie na kraakbeenoperatie

De revalidatie na een kraakbeenherstellende operatie is gebaseerd op een zeer nauwkeurig en gepersonaliseerd opgesteld protocol. Onze fysiotherapeuten zijn daarom gespecialiseerd in het opstellen van een individueel behandelplan. Het behandelen van kraakbeenletsels vergt een voorzichtige aanpak. In de beginperiode is het herstelde defect nog erg kwetsbaar en moet men uiterst voorzichtig te werk gaan. De grootte van het defect en de plaats waar het defect zich bevindt vragen een hele specifieke behandelmethode. Daar is specialistische kennis voor nodig. 

Kraakbeen operatie/transplantatie

Duur revalidatie: 9 -12 maanden.

Dit is een ingrijpende operatie waarbij u de eerste paar weken fors belemmerd bent in uw dagelijks leven. U mag namelijk de knie nauwelijks belasten. 

De totale revalidatie duurt lang en de therapie is opgebouwd in een aantal fases. Hier hebben we de belangrijkste punten onder elkaar gezet:

- De totale ingroeitijd en uitharding van het kraakbeen duurt lang! U bent ongeveer 9 maanden onder behandeling (afhankelijk van uw doelen).

- De knie mag de eerste 2 weken niet belast worden maar wel, met therapie, worden gemobiliseerd.

- Vanaf de 3e week mag de knie 10 kg. belast worden. Iedere daaropvolgende week mag daar 10 kg. bij, tot uw totale lichaamsgewicht is bereikt.

- Het ligt heel erg aan de plek waar de kraakbeenschade is wat u wel en niet mag. Soms mag u deze met een gestrekt been wel volledig belasten. In sommige gevallen steunt u dan namelijk niet op het kraakbeendefect. 

- Na ongeveer 3 maanden is de knie redelijk belastbaar en het kraakbeen al iets aangegroeid. Het volume is er dan waarschijnlijk al wel, maar de sterkte is er nog lang niet. In deze fase zal korte stukken staan, lopen en bewegen wel lukken, maar indien de activiteit langer duurt kunnen er nog klachten ontstaan. Dat kan al voorkomen bij onbelast langer stilstaan!  

- Deze fase mag je al wel meer gaan doen, maar de reactie van de knie bepaalt heel erg de mate van belasting. Indien na een activiteit de knie warm en dik wordt is er te veel belast. 

- Op week 12/24/36/48 worden een aantal testen en vragenlijsten met u afgenomen. 

 

Tip: onderschat de operatie en de revalidatie niet. Kijk of de operatie u nu schikt in verband met werk of gezinsleven omdat u de eerste weken het been niet mag belasten.

 

Zwembad

We maken gebruik van een verwarmd zwembad. Als u nog niet volledig op uw knie mag belasten is het heerlijk om een paar keer in het zwembad te komen om zonder krukken weer vrij te kunnen lopen en te kunnen bewegen. Echt zwemmen gaat nog niet, maar oefeningen doen en vrij bewegen kan al in een vroeg stadium. De wond dient wel helemaal dicht te zijn. 

 

Biodextest

Indien de kniebelastbaar genoeg is zal er na ongeveer 6 maanden een eerste krachttest afgenomen worden om te beoordelen hoe ver u bent gevorderd met de kracht. Daarna zal dit iedere 3 maanden herhaald worden. Na iedere test volgt een evaluatie, waarna het krachttrainingsschema opnieuw wordt bekeken. 

Deze test wordt gedaan met een BIODEX. Dat is momenteel de gouden standaard voor het objectief meten van de kracht. Er wordt tussen links en rechts vergeleken, zowel voorzijde als achterzijde. Tevens wordt ook de verhouding gemeten tussen de voor- en achterzijde per been. Mede hierdoor zijn we in staat om te beoordelen of u, qua kracht, weer veilig kan gaan sporten.